Me-Time

Zomer 2016. Het is een feit: ik ben geveld door een dubbele longembolie. Voelde me al langer niet fit maar wilde er eigenlijk niet aan toe geven. Nu had ik niks te willen. Er werd keihard voor mij op de rem getrapt zonder dat ik daar ook maar enige invloed op had. .

Daar zit je dan. Altijd volledig gewerkt, met volle overgave. Niet zeuren maar doorgaan. Mijn lichaam gaf natuurlijk zo nu en dan fysiek wel aan dat het niet echt goed ging, maar luisteren….hó maar. De vakantie of weekenden gebruikte ik om mezelf weer op te laden en op die manier lukte het aardig goed om te doen alsof er niks aan de hand was. Prima oplossing vond ik zelf. Maar daar dacht mijn lichaam toch echt anders over. Want boem, daar was ie: mijn zeer gewaardeerde, dubbele longembolie. “Wat moet ik hier nu weer mee?” was het eerste wat ik dacht. Dat werd me al snel duidelijk gemaakt. Ik moest er voor zorgen dat ik mijn conditie op ging bouwen en weer fit zou worden. En dan niet alleen lichamelijk fit maar ook mentaal fit. Hoezo mentaal fit? Dat vond ik toch wel een beetje onzin want ik was toch mentaal fit? En als ik het dan even niet was dan kwam dat vanzelf wel weer goed. Maar terwijl ik dat dacht, wist ik eigenlijk al dat ik mezelf dat wijsmaakte. Iets waar ik de laatste maanden erg goed in was geworden.

Maar goed, hoe ging ik het dan aanpakken met mijn mentale fitheid? Over het antwoord hoefde ik niet lang na te denken want dat werd mij op een presenteerblaadje aangegeven door mijn fysiotherapeut. Hij liet mij kennis maken met de mentale support van Exclufit. Na wat speurwerk kwam ik er achter wat het in hield. Het stond allemaal mooi omschreven maar ik moest nog maar zien of het wat voor mij zou zijn want tenslotte was ik er nog steeds van overtuigd dat ik het toch echt wel zelf kon. Ook al was dat heel veel overtuigd inmiddels veranderd in een klein beetje overtuigd.

Heel stoer ging ik naar de eerste bijeenkomst. Vooral niet toegeven dat ik het ook best spannend vond. Maar wat was het leuk. Buiten die confrontatie met mezelf om natuurlijk. Die wilde ik geregeld even ergens parkeren maar vond steeds geen goede parkeerplek. Na de eerste cursusbijeenkomst was elke volgende bijeenkomst voor mij een feestje. Een avondje uit was er niks bij. Ging ik vroeger met tegenzin naar cursussen, hier ging ik huppelend naar toe. Ik kreeg inzicht in mijn eigen manier van handelen en werd me bewust van het feit dat ik door op een andere manier te communiceren veel problemen en irritaties kon voorkomen. Ik heb veel tools gekregen om me staande te houden in de snelle maatschappij waarin we leven en die we allemaal bij willen houden. Met als gevolg dat we alleen maar aan het rennen zijn. Mij werd duidelijk dat ik zelf mijn weg kan kiezen maar bovenal dat ik mijn eigen snelheid mag bepalen. Ik merkte al snel dat ik mijn helicopterview kwijt was en rond liep te dolen in een jungle vol maatschappelijke en sociale problemen. In het verleden maakte ik de keus om ze toe te laten in mijn leven. En niet alleen die van mij. Ook de problemen van anderen omarmde ik met ‘plezier’.

Ik merk dat ik weer creatief word. Binnenkort komt mijn eerste kinderboek uit, iets wat ik al lange tijd wilde maar waar ik door allerlei redenen toch niet aan begon. De zin “als je er in gelooft dan kun je het” was voor mij een echte eye opener. Ik heb het vaak tegen anderen gezegd maar eigenlijk nooit tegen mezelf. Ik zorg dat er meer ‘me-time’ is en dat ik op mijn werk bij de to-do lijstjes ook leuke dingen zet. Waar ik ze eerder nog net heel klein op de achterkant van het briefje durfde te zetten staan ze nu bovenaan.

Ik durf uit de grond van mijn hart te zeggen dat ik na deze cursus veel gelukkiger ben. Maar bovenal weet ik nu wat ik moet doen wanneer ik toch weer tegen dingen aanloop die niet meegeven. Ik voel me mentaal en fysiek weer fit. Ook ik had in het begin moeite om te investeren in mijn gezondheid. De zin: “je geeft voor het onderhoud van je auto zonder problemen veel geld uit maar wanneer je zelf onderhoud nodig hebt doe je dat niet”, is helemaal waar. Je lichaam is iets waar je zuinig op moet zijn omdat we allemaal graag 100 willen worden en je gezondheid dus heel belangrijk is terwijl je auto ook heel goed op de oprit kan blijven staan.

Karin-