Uitgeschakeld

Het is een feit: ik ben geveld door een dubbele longembolie. Voelde me al langer niet fit maar wilde er niet aan toe geven. Nu had ik niks meer te willen. Er werd voor mij op de rem getrapt zonder dat ik daar ook maar enige invloed op had.

Laat je lichaam opladen

Ik heb altijd vol overgave gewerkt. Mijn lichaam gaf zo nu en dan wel aan dat het niet goed ging maar luisteren…hó maar. De vakantie of weekenden kon ik mooi gebruiken om mezelf weer op te laden en zo lukte het aardig goed om te doen alsof er niks aan de hand was. Prima oplossing vond ik zelf.

Mijn lichaam dacht daar toch echt anders over. Want boem, daar was ie dan: mijn dubbele longembolie. “Wat moet ik hier nu weer mee?” was het eerst wat ik dacht. Dat werd me als snel duidelijk gemaakt. Ik moest er voor zorgen dat ik mijn conditie op ging bouwen en weer fit zou worden. Maar niet alleen lichamelijk fit, ook mentaal fit. Hoezo mentaal fit? Dat vond ik toch wel een beetje onzin want ik was toch mentaal fit? En als ik het dan even niet was, dan kwam dat vanzelf toch wel weer goed? Maar terwijl ik dat dacht, wist ik eigenlijk al dat ik mezelf dat wijsmaakte. Iets waar ik dus de laatste maanden erg goed in was geworden: mezelf iets wijs maken.

Maar goed, om het even niet te moeilijk te maken: hoe ging ik dat dan aanpakken met mijn mentale fitheid? Over het antwoord hoefde ik zelf niet na te denken want dat werd mij op een presenteerblaadje gegeven door mijn fysiotherapeut. Hij liet mij kennis maken met de mentale support van Exclufit. Na wat speurwerk kwam ik er achter dat het een vorm van coaching is die je ondersteunt in het verbeteren van je functioneren, helpt doelen te stellen maar waarbij je ook tips en tools krijgt om in balans te komen op mentaal, fysiek en emotioneel vlak. Eigen verantwoordelijkheid staat daarbij op nummer één. De combinatie met het trainen sprak mij wel aan dus ik nam de beslissing om te gaan voor de mentale support.

Uitdaging

Heel stoer ging ik naar de eerste bijeenkomst. Vooral niet toegeven dat ik het ook best wel spannend vond. Maar wat was het leuk. Buiten die confrontatie met mezelf om natuurlijk. Die wilde ik geregeld even ergens parkeren maar dat lukte niet helemaal. Elke volgende cursusbijeenkomst was voor mij een feestje. Ik kreeg inzicht in mijn eigen manier van handelen en werd me bewust van het feit dat ik, door op een andere manier te communiceren, veel problemen en irritaties kon voorkomen. Ik heb veel tools gekregen om me staande te houden in de snelle maatschappij waarin we leven. Mij werd duidelijk dat ik ook zelf mijn weg kan kiezen maar bovenal dat ik mijn eigen snelheid mag bepalen. Ik merkte als snel dat ik mijn helicopterview kwijt was en rond liep te dwalen in een jungle vol maatschappelijke en sociale problemen. In het verleden maakte ik de keuze om ze toe te laten in mijn leven. En niet alleen die van mij. Ik wilde vooral ook de problemen van anderen oplossen. Ik vergeleek mijn leven met een sneltrein. Dat je op het moment dat je, om welke reden dan ook, uit moet stappen, je alleen nog maar achter de trein aan kunt hollen en niet meer voorin komt te zitten. Mijn leven laat ik nu niet meer een sneltrein zijn. Ik merk dat ik weer creatief word. Binnenkort komt mijn eerste kinderboek uit, iets wat ik al langere tijd wilde maar waar ik door allerlei redenen niet aan begon. De zin “als je erin gelooft dan kun je het” heeft mijn ogen geopend. Ik heb het vaak tegen andere gezegd maar nooit tegen mezelf. Ik geloof in mezelf en dus ook in mijn boek! Ik zorg dat er meer ‘me-time’is en dat ik op mijn to-do lijstjes ook leuke dingen zet. Waar ik ze eerder nog net heel klein op de achterkant durfde te zetten staan ze nu met grote letters bovenaan.

Ik durf uit de grond van mijn hart te zeggen dat ik veel gelukkiger ben. Maar bovenal weet ik nu wat ik moet doen wanneer ik toch weer tegen dingen aanloop die niet meegeven. Fysiek en mentaal voel ik me weer fit. Ook ik had in het begin moeite om te investeren in mijn gezondheid. Maar toen ik geconfronteerd werd met: “je geeft voor het onderhoud van je auto zonder problemen veel geld uit maar wanneer je zelf onderhoud nodig hebt dan doe je het niet” heb ik de beslissing genomen. Want je lichaam is iets waar je zuinig op moet zijn omdat we allemaal graag gezond oud willen worden en je dus niet zonder kan. Terwijl die auto ook heel goed op de oprit kan blijven staan.

– Karin-